
Betongtavlen 2023 tildeles Villa Bygdøy
Villa Bygdøy demonstrerer hvordan imponerende betongoverflater kan oppnås selv i krevende konstruksjoner. Prosjektering, forskaling og utstøping er utført med særdeles høy kvalitet, og vitner om sjeldent god håndtering av alle de variabler som påvirker et endelig resultat. I betongverden er man vant til å tilgi og ta høyde for noe «variasjon» - noen skjolder her, litt riss der – det er utallige ting som kan skje underveis i prosessen. Men her er overflatene tilnærmet perfekte.
Villa Bygdøy fremstår tilbaketrukket og tilpasset terreng og omgivelser. Betong er benyttet som et gjennomgående fremtredende materiale. Utvendig veksles det mellom liggende plateforskaling og stående bordforskaling, samt at det er støpt heller og trapper for atkomst og passasje rundt boligen. Finishen er gjennomgående høy, med jevne overflater og skarpe hjørner. Beplantingen er tilpasset bygget og tomten og rammer inn de ulike sonene ute. Påsjøsiden er det også anlagt en egen plantebalkong over underetasjen som bidrar til å bryte opp den relativt høye fasaden, og som bringer naturen tettere på fra innsiden.
Innvendig er slipt betong brukt på de fleste gulvflater i første etasje og i kjeller. Også her er kvalitet på betong og slipearbeid i toppklasse. Men det store fokuspunktet i stua er en kombinert peis, trapp og benk. Hele endeveggen og enda litt til – her er det mange utsøkte detaljer! Fra soverom i andre etasje kan man gå ut på en bro som går langs de store vinduene ut mot sjøen, og som deretter går ned i en trapp bak peiskappen. Nesten nede tråkker man ut på et repos som, på sin vei langs ytterveggene, også er vinduspost, deretter peis, deretter benkog til slutt kjøkkenbenk. Den massive peiskappen og trappen bak denne henger på bakveggen. Betongarbeidene er helt imponerende utført, og med boligens komplekse konstruksjon representerer prosjektet et forskalings- og støpearbeid helt utenom det vanlige.
Byggherren har en tydelig bilinteresse, og dette er viet stor plass i underetasjen. En større garasje med plass til flere biler er også utformet som et oppholdsrom for å kunne glede seg over bilparken. Her får betongens konstruktive egenskaper vist seg fram på andre måter. Underetasjen er gjort søylefri ved at last og bæring av etasjene over veksles ut og bæres av plasstøpte betongbjelker og -lameller. Disse fremstår som en stor spilehimling av betong – og fremhevet av belysningen.
Fotograf: Lund Hagem Arkitekter – Einar Aslaksen

Prosjektdeltakere:
- Arkitekt: Lund Hagem arkitekter
- Byggeteknisk rådgiver: Bollinger + Grohmann Ingeniører as
- Entreprenør: Jensen ByggTeam as
- Betongentreprenør: Jensen ByggTeam as
- Betongleverandør: Unicon AS
Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening og Norske Arkitekters Landsforbund og er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.
Jury 2023:
- Juryleder – Vetle Houg, Heidelberg Materials (NB oppnevnt)
- Stine Smiseth, Skanska Norge AS (NB oppnevnt)
- Ådne Trodahl, Trodahl Arkitekter AS (NAL oppnevnt)
- Inger Anne Landsem, Per Knudsen Arkitektkontor AS (NAL oppnevnt)
- Solveig Sandnes, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (NB oppnevnt)