
Teglen er tildelt Betongtavlen 2019
Spikkestad kirke og kultursenter er en betongkonstruksjon med en «svevende» teglfasade. Innvendig er det eksponert betong som sterkest kommer frem i den høye alterveggen hvor 27 små lysåpninger kaster reflektert lys på motstående skrå betongvegg, og dragerne som går i hele byggets lengde. Betongskallet kombinert med teglkledningen gir huset dets karakteristiske form.
Seremonirommene er i stor grad naturlig belyst, med overlys som treffer betong og teglstein. Aktivitetsetasjen på nedre plan har glass fra gulv til tak, med en «betongrygg» mot terrenget. Alle gulv er i slipt betong med islett av hardtregulv i spesialrom. Også alteret og døpefont utført i formstøpt og slipt betong.
Juryens begrunnelse for Teglen:
Når du kommer fra Spikkestad stasjon møter du kirken og kultursenteret som en svevende teglfasade foran et tegltorg, nærmest servert på en rød løper. Bygget og torget har tatt plass der Spikkestadbanen tidligere gikk videre til Drammen. Navnet Teglen spiller på teglverket som tidligere lå på nabotomten og selvsagt på fasadematerialet. Selv om tegl dominerer Teglen utenfra er det åpenbart at du er i et betongbygg når du kommer inn.
Kirkedelen ligger i byggets hovedetasje og løftes frem både med sin sterke form og klare, tydelige romorganisering. Her ruver den over 20 meter høye alterveggen som også blir en del av kirketårnet. Fra tårnet strømmer overlys inn fra 27 lysåpninger i den motstående betongveggen. Naturlig lys strømmer også inn fra lysåpninger i siden av bygget. Det er en levende struktur i betongoverflaten på den store veggen. Dette underbygges ved at det kun er et enkelt kors som altertavle.
Foran alterveggen står alteret og døpefonten, begge støpt i betong med slipte overflater. Også gulvet er slipt betong, mens veggene har detaljer og dekorative elementer i glasert tegl. Teglsten satt på høykant er elegant brukt som tilluftsventiler og har også en akustisk funksjon. Det hele spiller på lag, kraftfullt og tydelig, men gir samtidig en verdig og sakral stemning.
Utsparingene i betongen som gir overlys bidrar også til en akustisk demping, det samme gjør teglelementene. Dermed oppnås en unik klang og tydelig lydgjengivelse i det store rommet, som kan sammenlignes med opplevelsen i klassiske steinkirker.
I hele byggets lengde går to kraftige betongdragere, 3,5 meter høye. På tvers av disse går sekundære betongbjelker og gir videre støtte til inndelingen av bygget. Organiseringen av hovedrommene er lett å lese, de er adskilt med åtte meter høye foldedører. Hvert rom har inntil 200 sitteplasser. Dette gir fleksibilitet til ulik bruk – og gjør at Teglen ikke bare er kirkerom, men også rom for kultur og som seremonirom for andre religioner eller livssyn. Tekniske rom har fått ryddig og skjermet plass i etasjen over.
I byggets underetasje er det kontorer, kafe og møterom. Veggene mot terrenget er eksponert, også her er gulvene i slipt betong. Øvrige vegger er i glass og tre.
Teglen kirke og kultursenter fremstår som et modig byggverk. Det er tydelig inspirert av de ypperste funksjonalistiske kirkebyggverk, samtidig som det viderefører tradisjoner. De mange brukergruppene av bygget har fått plass og omgivelser som setter verdige og praktiske rammer for kultur- og religionsutøvelse.
Betongens konstruktive funksjon fremstår tydelig i bygget, og de massive elementene bringes til sin rett. Håndverket er solid utført både i de konstruktive delene og i den dekorative bruken av betong. Arkitektenes bruk av betong i kombinasjon med tegl vitner om en stor innsikt i materialenes muligheter og styrker.
Bygget har høy arkitektonisk kvalitet og er en verdig vinner av Betongtavlen.
.

Prosjektdeltakere:
- Byggherre: Røyken Kommune og Røyken Kirkelige Fellesråd
- Arkitekt: Einar Dahle Arkitekter + Hille Melbye Arkitekter
- Byggeteknisk rådgiver: Dr Tech Kristoffer Apeland AS
- Entreprenør: Bermingrud Entreprenør
- Betongentreprenør: TUK Entreprenør (konstruksjoner)
- Bermingrud Entreprenør (alterbord og døpefont)
- Betongleverandør: Unicon
Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening og Norske Arkitekters Landsforbund og er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.
Jury Betongtavlen 2019:
Vidar Knutsen, Element Arkitekter AS (NAL)
Inger Anne Landsem, Per Knudsen Arkitektkontor AS (NAL)
John Kjøren, Skanska Norge AS (NB)
Solveig Sandnes, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (NB)
Vetle Houg, juryleder, Byggutengrenser (NB)