
Hedrende omtale til Ambassaden
Ambassaden er forbilledlig gjennomført på alle nivåer, fra en nennsom rehabilitering av fasadene til elegante kontorløsninger hvor tekniske føringer og installasjoner er løst på optimalt vis, til gjenbruk av teak fra Y-blokka, til reproduksjon av lysarmaturer etter gamle fotografier. Et slikt resultat er umulig uten en ambisiøs byggherre som ser verdien i byggets arkitektur og historie, og som evner og ønsker å bruke ressurser på å ivareta og løfte frem igjen dette. Det er prisverdig at en privat oppdragsgiver går foran som ledestjerne på denne måten.
Ambassaden var i sin tid svært moderne og tidsriktig oppført som et kulturhus med mål om å promotere amerikansk arkitektur. I løpet av tiden som amerikansk ambassade har huset opplevd en ustanselig ombygging og forringelse som til slutt resulterte i at byggets opprinnelige kvaliteter forsvant.
Å oppgradere et bygg fra 1959 til dagens krav til funksjonalitet og teknisk standard er et kunststykke i seg selv. Å samtidig oppnå så høy arkitektonisk kvalitet er ytterligere imponerende.
Et team av kompetente rådgivere har kommet fram til svært gode tekniske løsninger innenfor en stram fysisk ramme, inkludert brutto etasjehøyder på 2,6 meter. På tross av lave konstruksjonshøyder og krevende konstruktive løsninger i betong som ligger langt unna dagens norm har bygget både oppnådd Breeam very good samt å tilfredsstille Tek.17. Funksjonaliteten er også vesentlig forbedret og oppfyller nå dagens krav til sikkerhet i bruk og krav til universell utforming. Det siste godt illustrert gjennom den elegante løftebordsløsningen hvor løftebordet er kamuflert i hovedinngangsrommets adkomsttrapp.
Ambassaden viser at mulighetsrommet for bevaring av eldre bygg i betong er større enn gjengs oppfatning. I en del rehabiliterings- og transformasjonsprosjekter kastes håndkleet inn for tidlig fordi man tenker for konvensjonelt i møte med utfordringer. Når de fysiske rammene er stramme og dagens norm ikke følges, gir mange opp. Dette prosjektet illustrerer derimot at om investeringsviljen er der, ikke minst investeringsviljen til å engasjere de dyktigste rådgiverne, ledet av kompetente arkitekter som evner å se helheten, er nesten all oppgradering og transformasjon mulig. Ofte er det slik at den iboende motstanden som ligger i eldre bygninger gir svært godt sluttresultat nettopp fordi det legges ekstra mye energi i innovativ prosjektering og innovative løsninger.
Juryen gir derfor med glede hedrende omtale til Ambassaden for dette arbeidet.

Prosjektdeltakere:
- Byggherre: Fredensborg AS (HIG48 AS)
- Arkitekter transformasjon: Lundhagem og Atelier Oslo
- Bevaringsarkitekt: Erik Langdalen arkitektkontor
- Byggteknisk rådgiver: Bollinger+Grohmann Ingeniører
- Betongleverandører: Heidelberg Materials Betong og Unicon
Om Betongtavlen:
Betongtavlen er en utmerkelse som gis byggverk i Norge, på fastlandet, i kystfarvann eller på kontinentalsokkelen, hvor betong er anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte. Prisen utdeles av Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Norsk Betongforening (NB) og tildeles etter innstilling av en komité bestående av to medlemmer oppnevnt av NAL og tre oppnevnt av Norsk Betongforening. Prisen ble delt ut første gang i 1961.
Jury Betongtavlen 2024:
Juryleder – Vetle Houg, Heidelberg Materials (NB oppnevnt)
Stine Smiseth, Skanska Norge AS (NB oppnevnt)
Ådne Trodahl, Trodahl Arkitekter AS (NAL oppnevnt)
Cecilie Wille, Morfeus arkitekter (NAL oppnevnt)
Solveig Sandnes, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (NB oppnevnt)